Pécs

Cella Septichora Látogató Központ
Pécs város területe a római kor óta, közel 2000 éve folyamatosan lakott. A korábban itt élő népek, az egymást követő, vagy éppen egymás mellett élő kultúrák kiemelkedő emlékanyagot hagyományoztak ránk. Ezek között különös helyet foglalnak el a késő római ókeresztény temetőemlékei, melyek a mai belváros északnyugati részén, a Székesegyház környékén maradtak fenn, átvészelve sok évszázad viharait. 2000 óta a világörökség részét képezi a látogatói központ, mely számos további síremléket tartalmaz, mint: Péter- Pál sírkamra, Korsós sírkamra, III. sz. sírkamra, XIX sz. sírkamra, XX sz. sírkamra, Nyolcszögű sírkápolna, Ókeresztény Mauzóleum, Ókeresztény Temetőkápolna.

Gázi Kászim Pasa Dzsámija, amely Pécs belvárosában található. A török időkben épült dzsámit és minaretet, a török kiűzése után a jezsuiták kapták meg, akik a minaretet lebontották és a dzsámit kissé átalakították. Napjainkban keresztény templomként funkcionál, 1993-as felújítása során kapta jelenlegi formáját. Gázi Kászim pasa egykori dzsámija a magyarországi török építészet legmonumentálisabb alkotása.

Zsolnay negyed, amely a 2010-es Pécs Európa Kulturális Fővárosa pályázat keretében került megépítésre és felújításra. A könyvtár és a Kodály Központ rengeteg diák közkedvelt helyének számít, és rengeteg könnyű és komolyzenei koncertnek ad helyet. A negyedben továbbá megtekinthető a Zsolnay Mauzóleum, Gyugyi gyűjtemény, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra, és számos kisebb porcelán kiállítás. Negyed évente több százezer látogatót vonz Pécsre.

TV-Torony, ami már messziről látható a Misina-tetőn. Körkilátójából messze elláthatunk szép időben. Déli irányban a várost, illetve a Baranyai dombságot, messzebb a Villányi hegységet csodálhatjuk meg. Keleti irányban a Zengő, nyugatra a Tubes, északra a Mecsek magasodik.

Bazilika, amely a pécsi püspökség ezeréves fennállásának a jelképe. A székesegyház eredete egészen a római birodalom korába nyúlik vissza. Az altemplom falait a IV. században rakták le, majd a VIII-IX. században, nyugati irányban hosszabbították meg. Szent István korában azért vált altemplommá, mert ráépítették a ma is látható szentélyt. 1993-ban a pápa „basilica minor” rangra emelte a székesegyházat. 2000-ben gyönyörű kovácsoltvas kaput kapott a bazilika. 2009-ben találták meg Janus Pannonius sírját, melyet ma az altemplomban tekinthetünk meg.

Tettyei romok, amelyek Pécs egyik legfestőibb városrészét képezik. A tettyei romok a pécsi püspöki nyaraló maradványai. Az évszázadok alatt romos állapotba került villa a 18. század elején a pécsi káptalanhoz került, majd a 19. század elején további pusztulásnak indult: köveit elhordták, díszeit letördelték. Maradványait a 20. század elején konzerválták, és a Tettye azóta is a pécsiek egyik legkedveltebb kirándulóhelye, számos városi rendezvény színhelye.