Villány

Villányi pincesor, amely a főutcán található. Az út mind két oldalán impozáns látványt nyújtanak. Villányban ezen kívül is találhatók pincék, a nagyobb borászatok önálló modern pincével és feldolgozóval rendelkeznek, de hagyományos bortárolókat is látogathatunk. A villányi pincesor nem csak a város, hanem a borturisták kedvelt célpontja is. A pincékben magas színvonalú, udvarias kiszolgálás fogadja őket, bort kóstolhatnak, és étkezni is lehet. A borzarándokok évjárat és márka szerint válogatják boraikat, az igazán ínyencek a dűlő eredetére is kényesek. A számos fesztiválnak helyt adó Villány főutcája ilyenkor megtelik turistákkal, akik kedvükre térhetnek be és ízlelhetik meg a villányi régió borait. 

Villányi Templom-hegy, amely a város határában található, védett terület részét képezi. Villányi-templomhegyet elsősorban őslénytani leletei tették híressé. A hegy tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a vidékre. A Templom-hegy vörös színét az ammoniteszekben megtalálható vasoxidtól kapta. A néhány milliméterestől a 30 cm-es átmérőig terjed a mészváz leletek mérete. A templom- hegy 3 hektár területű, ebből 2 hektár országosan fokozottan védett természetvédelmi terület.

Szársomlyó-hegy, amely egy védett természeti terület, nevét „szár” kopárság és a „somlyó” sombokrokról kapta. A Szársomlyó hegy 3,5 km hosszú és 1,7 km széles, a Villányi borvidék hű reklámarca, attribútuma. Jellegzetes alakja, a szigethegység formája, kopár sapkája adja meg a hegy eredetiségét, összetéveszthetetlenné teszi a 442 m magas hegyet. Néhány különleges állatfaj és a hegy kultúrtörténete is jellegzetessé teszi a hegyet. Római, avar és honfoglalás kori leletekkel tarkított terület, a hegy lábánál  Árpád kori települést tártak fel. A hegy keleti és nyugati végén kőbánya működött, az előbbi bányát bezárták ma ott található a szoborpark. A bányászat idején tárták fel a hegység Kristály- barlangját, valamint a dénárokat, amelyet Szent István koronázására vertek. A hegy nyugati végén látható egy, a többihez képest mélyebb árok, mely a hegy tetejéről a szőlősorokig húzódik. Ezt nevezik "bíróvölgynek".