Harkány

Harkányi gyógyfürdő, amely több éves múltra tekint vissza, hiszen már 1824-ben megkezdődött a fürdő kiépítése a Batthyány család tulajdonaként. Az Európában egyedülálló harkányi gyógyvíz 50-70 méteres mélységekből, átlagosan 62 °C  hőmérséklettel tör a felszínre. Ásványi anyag tartalma literenként több mint 1.000 mg. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a 2 vegyértékű kénvegyület, a karbon szulfid (COS), amely gáz alakban a vízben oldott állapotban nyomás alatt van. A kifolyó vízben, nyomás alól felszabadulva azonnal bomlani kezd, átalakul kénhidrogén-gázzá, amely jellegzetes szagát adja.  A harkányi gyógyvíz többek között segíti a mozgásszervi-, emésztőrendszeri -, és bőrproblémákkal érkezőket, valamint bőrgyógyászaink kiváló eredményeket értek el a pikkelysömör (psoriasis) kezelése során a harkányi gyógyvízzel. Szervezetünkben, az ízületi porcok felépítésében olyan szerves molekulák vesznek részt, amelyeknek fontos eleme a két vegyértékű kén. A mozgásszervi betegek 90%-a degeneratív ízületi és gerincbántalmakban szenved. Elsősorban a teherviselő ízületek: csípők, térdek, bokák üvegporcai mennek tönkre. A mechanikai túlterhelés (mint pl. a nagy testsúlynál), fokozott klinikai tünetekben - fájdalom, duzzanat, mozgáskorlátozottság – nyilvánul meg. A porcot alkotó kéntartalmú vegyületek ismételt felépülésében, pótlásában jut fontos szerephez a szervezetbe jutó kén, amely bizonyítottan be is épül a porcokba. Ez a gyógyvíz kémiai hatása. Ezen kívül, részt vesz még a gyógyításban: a víz felhajtóereje, a hidrosztatikai nyomás,- amelynek révén a vízben csökken a testsúly, azaz a teherviselő ízületek terhelése-, a hidrodinamikai hatás, valamint a hőhatás. A fürdő egész évben várja vendégeit.

Zsigmondy sétány, park, amely a fürdőtől délre helyezkedik el. A park ideális hely a művészetet szeretők és a pihenni vágyók számára, hiszen képzőművészeti alkotások és számos pad is található az őskertben. A szökőkutat Zsolnay elemek díszítik, és a harkányi víz történetének motívumait ábrázolják.

Katolikus templom és templomkert, amely 1990-ben épült és Morvai László tűzzománc alkotásait láthatjuk a templomban és kívül. Az alkotások Jézus szenvedéstörténetét és a magyar történelem jeles emlékeit ábrázolják.

Református templom amely, a gyógy- és strandfürdővel párhuzamos Kossuth Lajos utcában található az 1802-ben épült, műemléki védettséget élvező református templom.

Nem találhatóak képek ebben az albumban...